Ons verhaal

Natuur & vlees, onlosmakend met elkaar verbonden

Nog maar enkele decennia geleden was het eten van vlees een ware luxe, iets dat slechts voor de ‘hogere middenklasse’ op regelmatige basis op tafel kwam. In de naoorlogse jaren veranderde de eetcultuur in Vlaanderen naarmate de welvaart steeg. Al snel werd het bijna dagelijks eten van vlees voor de doorsnee Vlaming een vanzelfsprekendheid. Hierdoor steeg de vraag naar deze natuurlijke, lekkere bron van eiwitten, vetten en mineralen.

Om te blijven voldoen aan deze vraag gingen fokkers op zoek naar manieren om aan schaalbare massaproductie te kunnen doen met als doel de kosten zo laag mogelijk te houden. De meest efficiënte manier hiervoor, was besparen op voeder en het verhogen van de ‘opbrengst’ per kilo voeder. Fokkers gingen rassen kweken die met minder en goedkoper voeder sneller een groter karkas kregen. Bovendien werden (en worden nog steeds) ziektes vaak bestreden met antibiotica.

En zo geschiedde het dat men langzaamaan uit het oog verloor dat men eigenlijk in de gastronomische sector zat. Een sector waar toch smaak, kwaliteit, malsheid, beleving en respect voor het product centraal staat! Door het kruisen van rassen had men inderdaad grotere en ‘efficiëntere’ runderen gekweekt, maar door deze mengelmoes van rassen te blijven kruisen heeft dit geresulteerd in een grote variëteit en een gebrek aan consistente kwaliteit.

De roep is om minder, maar beter. Een behoefte die zich het best laat vertalen in een vraag naar kwaliteit, authentieke kwaliteit.

Vanuit deze opvatting en met het oog op streven naar perfectie hebben wij daarom besloten om onze jarenlange ervaring in de landbouw en de horeca (De Slappen Uier) aan te wenden om de lat terug veel hoger te leggen! Wij zijn een kleinschalig familiebedrijf dat er prat op gaat de dieren op eigen weilanden groot te brengen. Dit enkel op een verscheidenheid van granen en grassen, wat zich weerspiegelt in de smaak van het vlees.

 

 

 

Toegevoegd

c